Copyright © 2021 Euromaidanpress.com

The work of Euromaidan Press is supported by the International Renaissance Foundation

When referencing our materials, please include an active hyperlink to the Euromaidan Press material and a maximum 500-character extract of the story. To reprint anything longer, written permission must be acquired from [email protected].

Privacy and Cookie Policies.

Угода Франції по кораблям класу «Містраль» із Росією

Гійом Шо, 7 липня 2014

Ця ж стаття є англійською

Контракт та проблеми, які він собою становить

Франція та Росія підписали контракт в 2011 році, за яким Франція зобов’язується продати Росії 2 кораблі класу «Містраль» вартістю 1.2 млрд євро з варіантом продажу ще 2 кораблів цього класу. Вперше країна-член НАТО наважилася доставити секретне воєнне спорядження Москві, і цей контракт був підписаний лише три роки опісля російської агресії щодо про-європейської Грузії. Доставка першого корабля запланована на жовтень 2014 року.

«Містраль» –це десантний вертольотоносець, спроектований для того, щоб здійснювати атакуючі дії з моря на сушу. Головнокомандуючий ВМС Росії сказав під час Грузинської війни що, якби Росія мала такі кораблі тоді, напад на Грузію тривав би лише 40 хвилин, а не 26 годин як було насправді.

mistralship2

«Містраль» може перевозити 16 гелікоптерів, 4 десантних баржі, 60 БТРів, включаючи 15 танків, і близько 900 солдат. Це не просто корабель флагманського типу, а справжня стратегічна зброя, яка здатна здійснювати суттєві удари.

Союзники Франції виражали свою занепокоєність ще перед підписанням цього контракту. Наприклад, міністр оборони США, Роберт Гейтс, сказав в 2010 році «це буде неправильним сигналом Росії і нашим союзникам».

Чотири роки потому цей продаж виявляється ще більш проблемним і небезпечним. Росія анексувала Крим і з експансіоністською і анти-європейською риторикою заявляє про своє право на республіки колишнього СРСР. Ця риторика має бентежну схожість з нацистською Німеччиною, і становить пряму загрозу країнам-сусідам Росії, а також країнам басейну Чорного моря, більшість з яких є членами НАТО або його партнерами.

Росія дала чітко зрозуміти, що вона хоче використовувати ці «Містралі» в Чорному морі. Тому Україні буде дуже важко повернути свій контроль над Кримом, де-факто визнаючи факт його анексії. Під ризик також потрапляє південне узбережжя України – не потрібно забувати, що путінська Росія відкрито заявляє про свій намір створити нову державу під назвою «Новоросія» на півдні і сході України, і «Містралі» можуть бути використаними для реалізації цього плану. «Містралі» на Чорному морі також буду загрожувати членам НАТО, таким як Болгарія, Румунія та Туреччина.

Чому Франції потрібно озброювати державу з експансіоністськими намірами, яка вже довела на декількох прикладах, що вона готова захоплювати суверенні держави, країну, яка все більше позиціонує себе як небезпечний супротивник Європейського Союзу і всього вільного світу? Чому Франція не скасує цей продаж, що загрожує миру в Європі і безпеці її союзників та партнерів?

Альтернативні варіанти

Окрім Росії, існують інші варіанти. Американські і канадські сенатори запропонували, що НАТО, США, або Канада мають купити ці кораблі.

Клаудіа Мейджор та Крістіан Мьоллінг, наукові співробітники Німецького Інституту Міжнародних Справ та Безпеки (SWP) теж запропонували свій варіант, щоб Європейський Союз купив ці кораблі. Вони вказали на те, що одним з пріоритетів президента Франції є побудова спільної безпеки, і вони натякають, що ці два кораблі можуть бути першим кроком в цьому напрямі.

Бернард Груа, організатор протестів по всьому світу проти цього продажу, пропонує, що банк BNP Paribas міг би провести переговори з урядом США щодо зменшення розміру штрафу, якщо вони куплять кораблі, і потім передадуть їх в оренду членам НАТО або ООН.

Все це показує, що існують альтернативні рішення по цим кораблям, потрібно лише трохи креативного мислення та сили волі. Це може дещо коштувати (штрафи за скасування контракту), але це ніщо в порівнянні із союзництвом із такою агресивною, тоталітарною державою, як Росія Путіна, і ніщо в порівнянні з миром і стабільності в Європі.

Аргументи французів щоб не скасовувати продаж

Робочі місця

Це – поганий аргумент. Перш за все, ніхто не каже про повне припинення виробництва цих кораблів, бо Франція може легко знайти на них покупців серед членів НАТО, як пропонувалося вище. По-друге, компанія STX заявила, що їх книга замовлень заповнена на 5 років вперед, і доставка кожного корабля буде відбуватися кожного року до 2019 року. Нещодавно представник профспілок також підтвердив Французькому Радіо, що це не є обгрунтованою причиною, оскільки виробництво кораблів практично завершено.

Репутаційні ризики

Франція і Росія заявляють, що наявні ризики для репутації. Наприклад, міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус сказав, повертаючись з інавгурації Порошенка, що Франція підписала контракт і виконає свої зобов’язання, так само як Росія виконує свої (він певно забув про Будапештський Договір, який гарантує Україні суверенітет і територіальну цілісність, який до речі підписала і Росія). Співпраця з тоталітарною державою, що все більше використовує фашистську риторику, нападає на своїх сусідів, ставить під сумнів світовий порядок, що демократичні країні вільного світу створювали останні 70 років, є більш небезпечнішою для репутації Франції, аніж кидання виклику російському імперіалізму через скасування контрактів. Продаючи цю зброю Росії, Франція стає воєнним союзником Росії у всіх її авантюрах, і підтримує її плани щодо силового перекроювання кордонів Європи. Франція також буде мати на своїх руках кров невинних людей, якщо Росія використає ці кораблі для нападу на мирні суверені держави.

Франція передає свої технології агресору і також приймає російських моряків на своїй землі для навчання. Франція стає союзником Росії.

«Містралі»- це просто флагманські кораблі з госпіталями

Як показано вище, це невірно: це – важлива стратегічна зброя. До того ж, кожен «Містраль» не може коштувати більше 300 млн євро, а Росія платить вдвічі більшу суму, за передачу технологій. Після доставки цих кораблів, Росія зможе будувати їх самостійно. Ми даємо ворогові те, що йому потрібно для створення сильного Воєнно-Морського Флоту, який буде загрожувати нашим союзникам на Чорному морі, Балтійському морі і Тихому океані. Франція не просто озброює ворога, а передає йому секретні технології. Дехто вважає, що Росія сама може побудувати такі кораблі, а тоді виникає логічне питання, чому вони платять Франції вдвічі більшу суму за ці кораблі. Відповідь на поверхні: тому, що вони не можуть їх побудувати зараз, бо немає відповідних технологій.

Франція буде платити штрафи

Можливо. Ми не знаємо в якому розмірі, бо контракти не були оприлюднені, що саме по собі є ганьбою. Але це є ціною, яку доведеться сплатити за безвідповідальні рішення (підпис під цим контрактом) задля збереження миру і стабільності в Європі. Франція може провести переговори з союзниками, щоб розділити з ними тягар цих штрафів.

З англійської переклав Анатолій Шара

Цікаві статті французькою:

http://www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/le-vent-mauvais-des-mistral_1556139.html

http://www.lexpress.fr/actualite/armer-un-agresseur-ou-construire-une-defense-europeenne-commune_1544392.htmlhttp://www.lexpress.fr/actualite/bnp-paribas-et-les-mistrals_1554242.html

Facebook group No Mistrals For Putin

Найближча акція протесту в Києві, яка є частиною глобальної акції протесту

You could close this page. Or you could join our community and help us produce more materials like this.  We keep our reporting open and accessible to everyone because we believe in the power of free information. This is why our small, cost-effective team depends on the support of readers like you to bring deliver timely news, quality analysis, and on-the-ground reports about Russia's war against Ukraine and Ukraine's struggle to build a democratic society. A little bit goes a long way: for as little as the cost of one cup of coffee a month, you can help build bridges between Ukraine and the rest of the world, plus become a co-creator and vote for topics we should cover next. Become a patron or see other ways to support. Become a Patron!
Total
0
Shares
Related Posts